Bölényborjú született a Miskolci Állatkertben

Megosztás

Az idén fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Miskolci Állatkert háza táját mindig történik valami izgalmas.

Az állatkert pénteken arról számolt be honlapján, hogy gyarapodott az Európai bölény csorda egy tündéri borjúval. Az egyhónapos állat egészségesnek tűnik és jól fejlődik. Anyja gondosan óvja, rendszeresen igyekszik az emberektől távolabbra vezetni utódját, de szerencsére a csapat többi tagja is befogadta az új jövevényt.

A miskolci állatkert bölénycsordája az újszülöttel együtt nyolc tagúra gyarapodott. A borjú egyelőre még anyatejjel táplálkozik, de hamarosan elkezdi kóstolgatnia a felnőttek takarmányát is. A mintegy 9 hónapos vemhesség után világra jött kis nőstény borjú felnőtt korára akár 700 kg testsúlyú is lehet, ivarérettségét pedig 3-4 éves korára éri el.

Európa legnagyobb termetű szárazföldi állata, az európai bölény (Bison bonasus) az állatkertek fajmegőrzési törekvéseinek egyik ikonikus példája, olvasható a közleményben. A 20. század elején egyetlen vadon élő európai bölény sem maradt a természetben, kizárólag néhány európai állatkertben élt egy maroknyi állományuk.

Így az európai bölény volt az első faj, melynek állatkertekben élő egyedeit törzskönyvben rögzítették, és megkezdődött a tervszerű tenyésztésük. A megmentésükre létrejött Nemzetközi Bölényvédelmi Társaság éppen 100 évvel ezelőtt, 1923-ban alakult meg. A hatékony munka eredményeképpen ma már újra több ezer európai bölény él szabadon, és több száz az állatkertekben.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek